Πώς θα καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε μια «τοξική» σχέση;
Εδώ θα βρεις κάποια στοιχεία:
• Ο σύντροφός σου σε υποβαθμίζει( λεκτικά) μπροστά σε άλλους.
• Ενώ ο σύντροφός σου λέει ότι σε αγαπάει, οι πράξεις του δεν το επαληθεύουν.
• Ο σύντροφός σου ελέγχει το mail ή εμφανίζεται ξαφνικά στα μέρη που βρίσκεσαι για να σε ελέγξει.
• Ο σύντροφός σου προσπαθεί να σε κάνει να εξαρτάσαι από αυτόν.
• Έχεις αλλάξει στοιχεία του εαυτού σου για να τον ευχαριστήσεις.
Τέτοιου είδους άνθρωποι σε κάνουν να αισθάνεσαι άρρωστος/η απλά επειδή βρίσκεσαι γύρω τους. Επομένως, γιατί θα ήθελε κανείς να καταλήξει σε μια «τοξική» σχέση; Γιατί μπορεί κανείς να θέλει να είναι με κάποιον που τον κάνει να αισθάνεται συναισθηματικά ή σωματικά εξαντλημένος;
Μια τέτοια σχέση έχει ένα κύκλο. Υπάρχει μια περίοδος του μέλιτος που ακολουθείται από μια έκρηξη και αμέσως μετά από μια συμφιλίωση. Σε αυτό το σημείο ο κύκλος ξεκινά από την αρχή. Όταν πρωτογνωρίζεις έναν σύντροφο, είστε προφανώς στο πρώτο στάδιο. Δεν περνάει όμως πολύς καιρός μέχρι να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια «τοξική» σχέση. Σε αυτό το σημείο είναι δύσκολο να ξεφύγεις.
Ένας λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι σε «τοξικές» σχέσεις έχουν μεγαλώσει σε «τοξικά» σπίτια. Ως αποτέλεσμα, ακολουθούν τις συνήθειες της παιδικής τους ηλικίας χωρίς καν να το καταλαβαίνουν. Ενώ μπορεί ακόμα να μην μπορούν να συμπεριφερθούν καλύτερα. Άλλοι πιστεύουν ότι δεν τους αξίζει η ευτυχία. Ακόμα σε κάποιους άλλους αρέσει να ενδιαφέρονται και να φροντίζουν τους άλλους.
Το πρώτο βήμα για να ξεφύγεις από μια τέτοια σχέση είναι να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις επιλογές. Συχνά οι άνθρωποι που παραμένουν σε μια άρρωστη σχέση έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή υποφέρουν από κατάθλιψη.
Από τη στιγμή που καταλαβαίνεις ότι έχεις επιλογές, το επόμενο βήμα είναι να αρχίσεις να στέκεσαι στα πόδια σου. Στις περισσότερες σχέσεις σαν αυτές που σου περιέγραψα, ο σύντροφος σου σε έχει πείσει ότι για όλα φταις εσύ. Από τη στιγμή που θα το πιστέψεις αυτό θα είναι δύσκολο τόσο να ξεφύγεις από αυτή τη σχέση όσο να θέσεις νέα όρια που θα διορθώσουν τη σχέση σας. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν καλό να συμμετάσχουν σε θεραπευτικές ομάδες προκειμένου να λύσουν το πρόβλημά τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Τα καλά νέα είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να σπάσουν αυτό τον κύκλο. Μερικοί από αυτούς αφήνουν αυτή τη σχέση και δημιουργούν νέους, πιο υγιείς δεσμούς. Όμως άλλοι είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους και να παραμείνουν σε αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες σχέσεις μπορούν να σωθούν. Μερικές φορές χρειάζεται λίγο χρόνο. Άλλες φορές χρειάζεται λίγη βοήθεια από τρίτους. Όμως αν και οι δύο σύντροφοι κάνουν μια προσπάθεια τότε είναι πιθανό να μετατρέψουν τη σχέση τους σε μια πιο υγιή και ευχάριστη και για τους δύο.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσεις είναι αν η σχέση σου πρέπει να βελτιωθεί ή αν είσαι διατεθειμένος να παραιτηθείς. Αν δεν είσαι πεπεισμένος ότι θέλεις να προσπαθήσεις δεν θα μπορέσεις ποτέ να γιατρέψεις αυτό πού σας χωρίζει. Από τη στιγμή που έχεις ελευθερωθεί από την εξάρτηση που σε είχε κάνει ο σύντροφός σου να νοιώθεις μπορείς να ξεκινήσεις να διεκδικείς αυτά που θέλεις από τη σχέση σου. Μην γκρινιάζεις στο σύντροφό σου, απλά πες του «χρειάζομαι την υποστήριξή σου», «χρειάζομαι την αγάπη σου», ή «θέλω να μου πεις αυτό που πραγματικά σκέφτεσαι».
Ο σύντροφός σου θα πρέπει να ξέρει ότι αν δεν παίρνεις αυτό που χρειάζεσαι από τη σχέση σας είσαι προετοιμασμένη να αποχωρήσεις. Μια υγιής σχέση είναι σαν ένα δρόμο διπλής κυκλοφορίας. Σε μια «τοξική» σχέση, ο δρόμος πάει μόνο προς τη μια κατεύθυνση. Έχεις τη δύναμη να το αλλάξεις αυτό, όμως πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου.
Κυριακή 3 Απριλίου 2011
Πώς θα καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε μια «τοξική» σχέση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου