Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Βρέθηκε το φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού??





Ένα μόριο που φυσιολογικά υπάρχει στα βακτήρια μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες.

Το εύρημά τους ανοίγει τον δρόμο για τον σχεδιασμό περισσότερο ισχυρών και επιλεκτικών αντικαρκινικών φαρμάκων.

Το μόριο λέγεται θειοστρεπτόνη και δεσμεύει την καρκινογόνο πρωτεΐνη FOXM1, η οποία σε μεγάλες ποσότητες στα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Η πρωτεΐνη αυτή ενεργοποιεί τα γονίδια που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας έτσι την δημιουργία του όγκου, την ανάπτυξη του δικού του δικτύου αιμοφόρων αγγείων και τελικά την επέκτασή του.

Η δέσμευση αυτής της πρωτεΐνης μπορεί εξ αρχής να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου ή και να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη και εξάπλωσή του, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Chemistry».

«Πριν από αυτή την έρευνα, δεν υπήρχε κάποιο φυσικό προϊόν το οποίο να μπορεί να επιτεθεί απευθείας σε μία πρωτεΐνη που ελέγχει τη δραστηριότητα των γονιδίων», δήλωσε ο επικεφαλής της, καθηγητής Σανκάρ Μπαλασουμπραμάνιαν, από το Κέντρο Μελέτης του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

«Ανακαλύψαμε πως ένα μόριο των βακτηρίων – το οποίο ασκεί επίσης ισχυρή αντιβιοτική δράση – έχει αυτή τη δυνατότητα, απενεργοποιώντας τα καρκινογόνα γονίδια των καρκινικών κυττάρων του μαστού».

«Είναι συναρπαστικό να διαπιστώνεται ότι ένα απλό βακτήριο μπορεί να κρύβει το κλειδί για πανίσχυρους, νέους τρόπους πρόληψης της ανάπτυξης και εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού», σχολίασε από την πλευρά της η δρ Λέσλι Γουώκερ, από τον ερευνητικό οργανισμό Cancer Research UK που χρηματοδοτεί την όλη έρευνα.



Πηγή : ta nea



Share

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου